Nainen ja alkoholi
Alkoholi on tullut mukaan tilanteisiin, joihin se ei ennen kuulunut. Viinijoogan ja skumppa-spinningin ei ajatella lisäävän syöpäriskiä. Naisten mielestä alkoholista kieltäytymistä täytyy selitellä.
Nainen, tiesitkö nämä?
Mitä kehossasi tapahtuu, kun juot alkoholia?
Humaltuvatko naiset miehiä helpommin?
Naiset humaltuvat miehiä helpommin, koska alkoholi on vesiliukoista ja miehen kehosta 75 prosenttia ja naisen kehosta noin 66 prosenttia on vettä. Sama määrä alkoholia nostaa siis naisen veren alkoholipitoisuuden korkeammaksi kuin miehen.
Nainen on myös keskimääräisesti miestä pienempikokoisempi ja kevyempi, joten naisen elimistö hajottaa alkoholia hitaammin kuin miehen. Tämän takia naisen aivot ja maksa altistuvat pitkäkestoisemmin ja suhteessa suuremmalle määrälle alkoholia kuin miehen.
Paraneeko uni yömyssyllä?
Alkoholin runsas käyttö on yleinen syy unettomuudessa ja unihäiriöissä. Alkoholi vaikuttaa heikentävästi uneen. Yömyssy ennen nukkumaanmenoa saattaa rentouttaa oloa ja helpottaa nukahtamista, mutta alkoholi kuitenkin häiritsee ja tuhoaa unen palauttavaa vaikutusta, sillä unen virkistävä REM-vaihe huononee.
Kun alkoholi poistuu unen aikana elimistöstä, unesta tulee levotonta sekä katkonaista ja herääminen keskellä yötä on selvästi tavallisempaa.
Rentouttaako alkoholi mieltä?
Alkoholi lisää mielihyvähormonien eli endorfiinin ja dopamiinin erittymistä, mikä stimuloi elimistön opioidijärjestelmää. Pieni määrä alkoholia voi tuntua rentouttavan kehoa, mutta sietokyvyn kasvaessa tarvitaan aina vain isompia määriä.
Kun elimistö ei saa alkoholia, tulee levoton olo. Jatkuva arkikäyttö saattaa aiheuttaa etenkin naisilla myös ahdistuneisuutta, paniikkikohtauksia ja masennusta.
Alkoholi kytkeytyy myös mielenterveydenhäiriöihin. Säännöllinen juominen voi itsessään aiheuttaa masennusta. Toisaalta alkoholi voi myös pahentaa masennusta.
Sujuuko seksi paremmin humalassa?
Juomisen vaikutukset haluun ovat yksilöllisiä. Yksi tai kaksi lasillista voivat lisätä naisen seksihaluja, ovulaation aikana vielä voimakkaammin. Jotkut muuttuvat vahvasti päihtyneinä yliseksuaalisiksi. Veren alkoholipitoisuuden noustessa limakalvot kuivuvat, jolloin kiihottuminen on vaikeampaa.
Vaikeuttaako alkoholi raskaaksi tulemista?
Pitkäaikainen juominen vaikuttaa hormoneihin ja voi näkyä kuukautiskierron häiriöinä tai sukupuolielimien kudosvaurioina. Kuukautiset voivat jäädä kokonaan pois tai ne voivat olla epäsäännölliset. Alkoholin kohtuukäyttökin voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.
Raskaana ollessa alkoholi aiheuttaa sikiövaurioita, joten silloin tulee luopua alkoholista kokonaan.
Korostaako alkoholi miehisiä piirteitä?
Alkoholi nostaa naisen testosteronitasoa ja paljon alkoholia kuluttavat naiset miehistyvät. Siitä seurauksena karvoitus voi lisääntyä kasvoissa, rinnassa ja vatsassa. Vaikutukset hiuksiin taas ovat toisenlaiset; hiukset ohenevat ja harventuvat. Lisäksi testosteronitason nousu voi aiheuttaa hedelmättömyyttä ja vaihdevuodet voivat aikaistua. Testosteroni voi aiheuttaa myös klitoriksen liikakasvua.
Pöhöttääkö ja vanhentaako alkoholi ulkonäköä?
Alkoholi kuivattaa kehoa ja se voi näkyä myös ihon kuivumisena. Kuiva iho myös rypistyy helpommin. Testosteronin lisääntyminen aiheuttaa ihohuokosten tukkeutumista ja se lisää finnejä ja aknea.
Alkoholi sisältää runsaasti energiaa ja lisää ruokahalua. Alkoholia käytettäessä ruokailuajat voivat muuttua epäsäännölliseksi ja alkoholin käytön yhteydessä saatetaan helpommin myös sortua epäterveellisiin ruokiin. Alkoholi heikentää verenpaineen säätelyä ja horjuttaa elimistön suolatasapainoa. Runsas alkoholin juominen ensin kuivattaa ja sitten turvottaa elimistöä. Alkoholi laajentaa verisuonia ja saa ihon punoittamaan nopeasti.
Alkoholinkäyttö saattaa myös vähentää liikkumista. Ehkäisemällä painonnousua pysyy terveempänä ja toimintakykyisempänä. Ylipainolla on yhteys myös moniin vakaviin sairauksiin kuten syöpään ja sydän- ja verisuonisairauksiin.
Alkoholi kuivattaa silmiä. Silmän valkuaiset saattavat olla punaiset alkoholin käytön jälkeen. Silmän valkuaiset ja iho voivat muuttua keltaiseksi kun maksan toiminnassa on häiriöitä. Alkoholi voi värjätä myös hampaita. Vahvat alkoholijuomat voivat vaikuttaa myös hampaiden eroosioon, jossa hammaskiille liukenee pois.
Viekö alkoholi muistin?
Alkoholi on hermomyrkky. Pitkään jatkuneesta alkoholinkäytöstä seuraa aivosolujen kuolemia. Sen myötä älylliset toiminnat alkavat heiketä. Sen seurauksena voi tulla muistivaikeuksia, tiedon prosessoinnin hidastumista, ja persoonallisuuden muuttumista.
Runsas ja jatkuva juominen kolminkertaistaa dementiaoireiden riskin. Kovassa humalassa alkoholi myrkyttää aivot ja muisti ei toimi. Tämä voi aiheuttaa kiusallisia tilanteita elämässä pitkäksi aikaa. Runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa myös pysyviä muutoksia aivotoiminnassa.
Voiko vähäinen viininjuonti lisätä syöpäriskiä?
Mitä enemmän alkoholia käytämme, sitä suurempi on riskimme sairastua syöpään. Myös kohtuullinen alkoholinkäyttö kasvattaa syöpäriskiä. Jo varsin pienet alkoholimäärät lisäävät naisilla rintasyövän riskiä. Alkoholi lisää riskiä sairastua suun, nielun, kurkunpään, ruokatorven syöpään, maksasyöpään, suolistosyöpään ja rintasyöpään. Kaikki alkoholijuomat lisäävät syöpäriskiä. Syövän kannalta sillä ei ole merkitystä, juoko ihminen viiniä, olutta, siideriä vai viinaa. Ratkaisevaa on alkoholin määrä.
Viini päivässä pitää lääkärin loitolla?
Alkoholin suojaavat vaikutukset ovat niin vähäisiä, ettei käyttöä voi suositella sairauden ehkäisyyn. Runsas alkoholin käyttö kohottaa verenpainetta ja lisää aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa. Alkoholi altistaa sydämen rytmihäiriöille, erityisesti eteisvärinälle ja lisälyönneille. Pitkäaikainen säännöllinen alkoholin käyttö voi vaurioittaa sydänlihasta, jolloin seurauksena on sydänlihassairaus ja sydämen vajaatoiminta. Alkoholilla on myös yhteys tyypin 2 diabetekseen.
Yleisimmät syyt maksan rasvoittumiseen ovat liikapaino ja alkoholi – yhdessä tai erikseen. Lihavuus ja alkoholi yhdessä lisäävät toistensa vaikutuksia. Näistä kaikista syistä alkoholin runsas käyttö voi johtaa painonnousuun. Erityisesti vyötärölihavuus lisää rasvamaksan riskiä. Myös maksakirroosi on seurausta liiallisesta alkoholin käytöstä.
Alkoholi voi aiheuttaa myös erilaisia vatsavaivoja kuten ripulia. Hiilihappopitoiset juomat lisäävät vatsan turvotusta. Alkoholi pahentaa mahahaavaa ja ärtynyttä suolta. Alkoholi altistaa myös hengitystieinfektioille kuten keuhkokuumeelle sekä sairaalahoidossa vakaville sairaalainfektioille.
Mistä tiedän olevani alkoholiriippuvainen?
Alkoholiriippuvuudelle on ominaista alkoholin jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö. Siihen liittyy usein fysiologisen riippuvuuden kehittyminen, jolloin kyky sietää alkoholia on kohonnut (toleranssi kasvaa) ja eriasteisia vieroitusoireita ilmenee alkoholin käytön lopettamisen jälkeisinä päivinä.
Alkoholiriippuvuuden kehityttyä henkilön alkoholin käytölle on ominaista, että hän käyttää alkoholia suurempia määriä tai pidempään kuin hänen tarkoituksensa oli aloittaessaan alkoholin käytön. Usein läheiset tai työkaverit voivat huomautella asiasta. Jotkut ihmiset pääsevät alkoholisoitumaan pikkuhiljaa ”tissutellen” itsekseen niin etteivät muut ole edes tietoisia asiasta.
Onko naisilla pahempi krapula kuin miehillä?
Kehon nestemäärä selittää sen, miksi naiset kärsivät krapulasta helpommin kuin miehet. Yksinkertainen krapula on oirekuvaltaan lieväasteinen alkoholin kertakäytön jälkeinen vieroitus- tai lopetusoire. Oireita ovat hikoilu, sydämen sykkeen nopeutuminen, käsien vapina, unettomuus, ahdistuneisuus, pahoinvointi ja oksentelu, liikkeisiin liittyvä (motorinen) kiihtyneisyys, joskus hetkelliset näkö-, kuulo- tai kosketusharhat tai epileptiset kouristukset.
Ira Koivu – Viinistä vapaaksi