Lapsen iho on herkkä auringon säteilylle – kolme kysymystä
Auringon UV-säteily on vaarallista erityisesti lapsen herkälle iholle. Siksi lapset on syytä suojata säteilyltä huolellisesti.
Lapsille kannattaa opettaa auringolta suojautuminen jo pienenä niin, että varjossa oleskelusta, peittävästä vaatetuksesta ja aurinkolaseista sekä aurinkorasvan levittämisestä tulee normaali tapa. Jos vanhempi muistaa suojata itsensä, on todennäköisempää, että lapsikin ottaa ohjeet ja suojan mukisematta vastaan.
Ulkomaan lomakohteissa, kuten Thaimaassa tai Välimeren maissa, auringon UV-säteily on reippaasti voimakkaampaa ja siten myös vaarallisempaa kuin Suomessa. Ulkomaan matkoilla suojautumiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota ja valita esimerkiksi vaatteet normaalia huolellisemmin.
Kokosimme kolme vastausta yleisiin, lapsen suojaamista koskeviin aurinkokysymyksiin.
1. Miksi lapsen iho ja silmät ovat herkempiä UV-säteilylle kuin aikuisen?
Lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät. Lapsen iho on ohuempi kuin aikuisilla, ja siksi se reagoi UV-säteilyyn erityisen herkästi.
Myöskään lapsen silmät eivät ole täysin kehittyneet. Lapsen silmän mykiö on kirkas, ja se päästää UV-säteilyä läpi suoraan silmänpohjaan.
”Iho muistaa palamisen.”
Mitä nuorempana iho altistuu haitalliselle UV-säteilylle, sitä pidemmän aikaa ihovaurioilla on aikaa kasaantua ja kehittyä pahimmillaan ihosyöväksi. Iho muistaa palamisen. Toistuva palaminen lapsena aiheuttaa soluvaurioita ja lisää ihosyöpäriskiä aikuisena.
Lapsen ihon suojaaminen on erityisen tärkeää myös siksi, että juuri lapset ja nuoret oleskelevat runsaasti ulkona.
2. Miten lasta kannattaa suojata säteilyltä?
Kun auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivän aikaan (klo 11-15), on syytä pysytellä sisällä tai hakeutua varjoon esimerkiksi puun, katoksen tai aurinkovarjon alle.
Suojautumista ei kannata unohtaa pilvisenäkään päivänä, sillä UV-säteet läpäisevät pilviverhon. Myös keväthanki heijastaa voimakkaasti säteilyä.
Vaunuihin ja rattaisiin on hyvä hankkia varjo tai peittävä harso.
Oikeanlainen vaatetus on tärkeää. Lapsen vaatteissa hihat ulottuvat kyynärpäihin ja hame tai shortsit polviin. Hyvän suojan antavat esimerkiksi puuvillavaatteet. Väljät vaatteet ovat tiukkoja tehokkaampi suoja, ja ne tuntuvatkin kesäpäivänä mukavammilta.
Tarjolla on myös UV-suojavaatteita, jotka antavat erityissuojaa esimerkiksi silloin, kun matkustetaan ulkomaan rantalomakohteisiin.
Lierihattu on paras suoja lapsen päälle ja korvalehdille. Laadukkaat aurinkolasit suojaavat silmiä.
3. Minkälaista aurinkorasvaa lapselle?
Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkorasvaa ollenkaan. 0,5 – 2-vuotiaiden lasten aurinkorasvan käytössä kannattaa olla tarkkana. Rasvan sopivuutta voi ensin testata pienelle ihoalueelle. Esimerkiksi apteekista saa voiteita, jotka käyvät pienimmille lapsille.
Lasten on hyvä käyttää tuotteita, joissa on korkea suojakerroin sekä UVA- ja UVB-suojat. Erityisesti lapsille kehitetyissä suojavoiteissa ei yleensä ole ihoa ärsyttäviä kemiallisia ainesosia, kuten voimakkaita hajusteita.
Aurinkorasvaa pitää levittää hyvissä ajoin ennen ulosmenoa ja reilusti enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Jos voidetta on ohuemmin kuin pitäisi, suojavaikutus jää pienemmäksi kuin pakkauksessa ilmoitettu suojakerroin.
Voidetta pitää myös lisätä usein, noin parin tunnin välein, sillä voidetta haihtuu ihon hikoilun seurauksena sekä uinnin ja ihon kuivaamisen jälkeen. Hyvä suojakerroin on esimerkiksi 50.
On kuitenkin syytä muistaa, että suojavoiteella ei pitäisi pidentää lapsen auringossa oloaikaa. Mikään aurinkosuojavoide ei täysin estä säteilyn pääsemistä iholle.