Entä jos…? Kysymyksiä kohdunkaulansyövän seulonnasta
Entä jos minulla on kuukautiset?
Sinun kannattaa vaihtaa aika. Kuukautiset eivät ole este näytteenotolle, mutta koska irtosolunäytteen tulkitseminen on tällöin vaikeampaa, ei näytettä mielellään oteta kuukautisten aikana. Muusta syystä kuin kuukautisista johtuva verenvuoto ei ole este osallistumiselle.
Entä jos minulta on otettu Papa-näyte lähiaikoina muualla?
Seulontaan kannattaa aina osallistua.
Laki edellyttää kuntien järjestämän seulonnan jatkuvaa laadun ja seulontatestien luotettavuuden arviointia. Samanlaista laadunvarmistusta ei edellytetä seulonnan ulkopuolella otetuilta Papa-kokeilta.
Entä jos olen saanut HPV-rokotteen?
Säännölliset Papa-kokeet ovat tärkeitä myös HPV-rokotteen saaneilla naisilla. Rokote suojaa vain yleisimmiltä syöpään liittyvistä HPV-infektioista. Suomessa käytössä oleva rokote on nimeltään Cervarix ja se tehoaa papilloomaviruksen tyyppeihin 16 ja 18.
Entä jos olen raskaana?
Näytteenotosta ei ole haittaa raskaudelle tai sikiölle. Poikkeuksina voivat olla raskaudet, joissa on todettu ennenaikaisen synnytyksen uhka.
Kuinka pian synnytyksen jälkeen voin osallistua seulontaan? Voinko osallistua imetysaikana?
Papa-kokeen voi ottaa piankin synnytyksen jälkeen, mikäli toipuminen synnytyksestä on sujunut hyvin. Papa-kokeen voi ottaa myös imetysaikana. Kuukautistenkierron käynnistymistä synnytyksen jälkeen ei ole tarpeellista odottaa; tällä ei ole vaikutusta Papa-näytteen luotettavuuteen.
Entä jos kohtuni on poistettu?
Mikäli kohtu on poistettu kohdunnapukkaa (ja siis kohdunkaulaa) myöten, kohdunkaulan syöpää ei luonnollisestikaan voi enää syntyä. Seulontaan kannattaa kuitenkin osallistua, koska myös emättimessä (ja ulkosynnyttimissä) voi olla solumuutoksia jotka voidaan todeta seulonnassa otettavalla irtosolunäytteellä.
Jos kohtu on poistettu kohdunkaulan syövän tai esiasteen vuoksi, seulonta on ehdottoman tärkeää, koska tällöin myös emättimen syövän riski on tavallista suurempi.
Myös mikäli kohdun runko-osa on poistettu, mutta kohdunnapukka (portio) on jäljellä, seulonta on aiheellista.
Entä jos käyn syöpähoidoissa (solunsalpaajahoidot tai sädehoito)?
Papa-kokeen voi ottaa sädehoidon tai sytostaatti- eli solunsalpaajahoitojen aikana, mutta tällöin tieto hoidosta pitää ehdottomasti kirjata esitietoihin.
Entä jos käytän emättimen paikallishoitolääkkeitä (esim. hiivalääkkeet, paikalliset antibiootit, paikalliset hormonivalmisteet)?
Paikallisen hiivalääkityksen tai antibiootin suhteen kannattaa odottaa, että lääkekuuri on ohi ja siirtää aikaa tarvittaessa. Paikalliset hormonihoitovalmisteet (Vagifem tms.) tai emättimen itsehoitovalmisteet (Lactasil, Gynocaps, Vagi-C tms) eivät estä Papa-näytteen ottoa.
Mikä on papilloomavirus?
Pääasiassa sukupuoliteitse leviävä ihmisen papilloomavirus eli HPV on varsin yleinen: suurin osa ihmisistä kohtaa viruksen jossakin elämänsä vaiheessa, useimmat heti ensimmäisissä seksikontakteissa. Varsinaisesta sukupuolitaudista ei ole kyse. Edes kondomi ei suojaa täydellisesti papilloomavirustartunnalta. Tartunta on lähes aina oireeton ja menee ohi nopeasti. Tartunnan ajankohtaa tai sitä, mistä tartunta on saatu, ei voida varmuudella selvittää.