Tarkkaile luomiasi
Suomalaisella aikuisella on keskimäärin 50 hyvänlaatuista iholuomea. Luomet voidaan jaotella syntymästä asti olleisiin luomiin eli ns. synnynnäisiin luomiin ja myöhemmin ilmaantuviin eli ns. hankittuihin luomiin.
Melanooma on vaarallinen ihosyöpä, joka saa alkunsa ihon pigmenttisoluista. Luomessa tapahtuva muutos saattaa olla melanooman ensioire. Kuitenkin kaikista melanoomista vain 20–30 prosenttia kehittyy luomeen. Loput ihomelanoomista syntyvät sellaiseen kohtaan, jossa ei aiemmin ole luomea ollut.
”Säännöllinen tarkkailu on paras tapa
oppia tuntemaan ihossa olevat luomet.”
Omalla käyttäytymisellä voi vähentää merkittävästi ihosyövän riskiä. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä johtuu auringon UV-säteilystä.
Säännöllinen tarkkailu on paras tapa oppia tuntemaan ihossa olevat luomet. Nopeasti kasvavaa, ulkonäöltään muuttuvaa, haavautuvaa tai verta vuotavaa luomea on syytä seurata. Peilin avulla kannattaa tarkkailla paikkoja, joihin et muuten näe.
Ihoa kannattaa tarkkailla erityisesti silloin, jos sinulla on herkkä ihotyyppi tai jos sinulla on muita kohonneeseen melanoomariskiin viittaavia ominaisuuksia.
Melanoomalle altistavia tekijöitä ovat:
- Runsasluomisuus (yli 100 luomea)
- Ihon palamiset auringossa erityisesti lapsuusiällä, mutta myös myöhemmin
- Helposti auringossa palava ihotyyppi, pisamat ja punatukkaisuus tai oljenvaaleat hiukset
- Suvussa melanoomaa
- Aiemmin sairastettu melanooma
- Epätyypilliset luomet
Melanooma ei näytä samalta kuin tavallinen luomi: koko, muoto, väri ja rajat eroavat. VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voi arvioida luomen piirteitä:
V – väri on epätasainen
A – alueen halkaisija on yli 6 mm
R – reuna on epäsäännöllinen
O – luomen osat ovat epäsymmetriset
Jos huomaat luomessa muutoksen tai löydät iholtasi uuden, jollain lailla poikkeavan luomen, mene lääkärin vastaanotolle. Myös punoittavan, kutisevan tai vertavuotavan luomen takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin.
Ihosyövän diagnoosi selviää patologin tekemästä kudostutkimuksesta. Varhaisessa vaiheessa todettu ihomelanooma on hoidettavissa leikkauksella, jolloin taudin ennuste on hyvä. Kun ihomelanooma on edennyt pitkälle, se saattaa levitä muihin elimiin.
Lue lisää ihosyövästä Kaikki syövästä -sivustolta
Ihosyöpä(avautuu uudessa ikkunassa)
Syöpäjärjestöt on julkaissut esitteitä, jotka kannustavat terveelliseen aurinkokäyttäytymiseen. Esitteet löytyvät täältä: