Siirry suoraan sisältöön

Tupakka­tuotteet

Jopa joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Ilman tupakkaa eläminen onkin tehokkain tapa ehkäistä syöpää. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Tupakka, nuuska, sähkösavuke ja vesipiippu

Noin joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia. Tupakan käyttö on Suomessa ja koko maailmassa tärkein ehkäistävissä olevien sairauksien ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja.

Tupakkatuotteet ovat pitkälle kehitettyjä tuotteita, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät riippuvuutta. Tupakkatuotteisiin kuuluvat mm. savukkeet, sikarit, piippu, erilaiset nuuskat ja vesipiippu.

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen, sillä palamisprosessissa muodostuu lisää vaarallisia, syöpää aiheuttavia aineita.

”Kaikki tupakkatuotteet
ovat haitallisia.”

Myös muut nikotiinituotteet kuten sähkösavuke ja e-shisha aiheuttavat riippuvuutta ja ovat haitaksi terveydelle.

Hyvä uutinen on se, että tupakoivien määrä on vähentynyt Suomessa. Vuonna 2014 aikuisista tupakoi päivittäin 16 prosenttia, miehet hiukan useammin kuin naiset. Muiden tupakka- ja nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeen ja nuuskan, käyttö on kuitenkin viime vuosina yleistynyt huolestuttavasti.

 

 

 

 

Tupakkatuotteet ja muut nikotiinia sisältävät tuotteet aiheuttavat käyttäjälleen usein voimakkaan riippuvuuden. Nikotiinin aiheuttaman riippuvuuden takia tupakka- ja nikotiinituotteista eroon pääseminen on vaikeaa.

Nikotiiniriippuvuudella tarkoitetaan nikotiinin käytöstä syntyvää keskushermoston nikotiinireseptoreiden määrän ja toiminnan muutosta. Nikotiiniriippuvuus on hyvin voimakas.

Testaa nikotiiniriippuvuutesi:

Riippuvuustesti (Fressis.fi)

Tupakkatuotteet ja muut nikotiinituotteet on suunniteltu tarkoituksella niin, että ne synnyttävät nopeasti riippuvuuden. Fyysisen nikotiiniriippuvuuden lisäksi näiden tuotteiden käyttöön kehittyy helposti psyykkinen ja sosiaalinen riippuvuus.

Nikotiinin vaarallisuus

Lähteestä riippumatta nikotiini aiheuttaa monenlaisia haittoja: verenpaine kohoaa, käsien ja jalkojen verisuonet supistuvat, sydämen lyöntitiheys kasvaa, verisuonet kalkkeutuvat vähitellen ja sydänveritulpan vaara kasvaa. Hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät, kunto heikkenee asteittain ja ilmenee unettomuutta, päänsärkyä ja hikoilua.

Nuuskaajan saama nikotiiniannos on keskimäärin suurempi kuin tupakoivan. Osa nuuskasta tulee väistämättä niellyksi, joten monet sen sisältämät haitalliset aineet pääsevät mahalaukun kautta helposti imeytymään elimistöön. Nikotiini muuttaa jo pieninä annoksina sisäeritystoimintaa, rasittaa sydäntä ja häiritsee mahalaukun luonnollista toimintaa.

Vieroitusoireet

Nikotiinin puute aiheuttaa riippuvaiselle vieroitusoireita. Vieroitusoireet johtuvat siitä, että veren nikotiinipitoisuus laskee ja elimistö vaatii lisää nikotiinia. Uusi nikotiiniannos saa aikaan mielihyvän tunteen. Riippuvuus saa tupakan käyttäjän tarttumaan askiinsa tai nuuskarasiaansa säännöllisin väliajoin.

Vieroitusoireet alkavat muutaman tunnin kuluttua viimeisestä nikotiiniannoksesta ja ovat pahimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua lopettamisesta.

Tyypillisiä oireita ovat masentuneisuus, unettomuus, ärtyneisyys, turhautuneisuus, ahdistuneisuus, keskittymisvaikeudet, levottomuus ja lisääntynyt ruokahalu. Oireet kestävät keskimäärin kuukauden ajan, mutta epämääräinen tupakan himo voi kestää jopa yli puoli vuotta.

Kaikki tupakkatuotteet ja muut nikotiinituotteet aiheuttavat useita hengenvaarallisia sairauksia. Niiden käyttö lisää merkittävästi ennenaikaisen kuoleman vaaraa.

Tupakka/savuke: Useat keuhkosairaudet ovat yhteydessä tupakointiin. Runsas ja pitkäaikainen tupakointi lisää riskiä sairastua krooniseen keuhkoahtaumatautiin (COPD) ja krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. Lisäksi lähes kaikilla tupakoitsijoilla ilmenee krooninen keuhkoputkien ärsytystila eli tulehdus. Tämä ”tupakkayskä” johtuu mekaanisesta tupakansavun ärsytyksestä keuhkoissa.

Tupakoitsijoilla on noin kaksinkertainen riski saada sydän- tai aivoinfarkti tupakoimattomiin verrattuna. Tupakointi altistaa tyypin 2 diabetekselle ja sepelvaltimotaudille. Tupakka on haitallista verenkierrolle ja altistaa verenkiertoelinten sairauksille. Tupakan hiilimonoksidi eli häkä heikentää suorituskykyä. Tupakointi aiheuttaa lisäksi mahahaavaa, impotenssia, hedelmättömyyttä ja osteoporoosia. Tupakointi heikentää ihon, hampaiden ja suun terveyttä.

Nuuska: Nuuskaaminen lisää diabeteksen vaaraa. Nuuskan käyttö ärsyttää suun limakalvoja ja aiheuttaa pysyviä ienten syöpymisvaurioita. Nuuskaaminen lisää sepelvaltimotaudin ja sydän- sekä aivoinfarktin riskiä.

Lue lisää nuuskan terveyshaitoista:

Nuuskan terveyshaitat (Duodecim-lehti)

Useimmat tupakkavalmistajat lisäävät tupakkatuotteisiin tupakan lisäksi muita ainesosia, jotka muuttavat tupakansavun kemiallista koostumusta. Tällaisia aineita kutsutaan tupakan lisäaineiksi.

Tupakan lisäaineita käytetään mm. savukkeen maustamiseen, palamistavan säätelyyn ja kosteuttamaan tupakkaa.

Lisäaineet voivat tehdä savukkeista houkuttelevampia, sillä ne häivyttävät joitakin tupakanpolton ei-toivottuja vaikutuksia.

Lisäaineilla voidaan esimerkiksi

  • peittää hengitetyn savun kitkerää makua ja pahaa hajua
  • tehdä hengitettävästä savusta pehmeämpää ja siten vähentää hengitysteiden ärsytystä
  • muuttaa tupakan tuhka ja savu valkoiseksi
  • parantaa savukkeen ulkonäköä

Nuuskassa lisäaineilla pyritään muuttamaan makua ja koostumusta miellyttävämmäksi sekä parantamaan tuotteen säilymistä.

Tutkimusten mukaan tupakan lisäaineet voivat palaessaan muodostaa haitallisia yhdisteitä. Yksittäisen lisäaineen vaikutuksia itsessään on vaikea arvioida, sillä tupakansavun kaikki kemikaalit aiheuttavat myös monimutkaisia yhteisvaikutuksia. Lisäksi joidenkin lisäaineiden palamistuotteiden on todettu välillisesti voimistavan nikotiinin vaikutusta aivoissa.

Lisäaineet tekevät tupakasta miellyttävämmän

Tupakkatuotteissa käytetään lisäaineina mm. asetaldehydiä ja useita muita elintarviketeollisuudessakin käytettyjä lisäaineita, kuten sokeria, mentolia ja vanilliinia.

Lisäaineiden takia tupakkatuotteiden kokeilu ja käytön aloittaminen on helpompaa tottumattomille käyttäjille, kuten nuorille. Mitä miellyttävämpi käyttökokemus on, sitä varmemmin tupakoitsija jatkaa tupakointiaan. Tämä huono yhtälö tekee tupakkariippuvuuden synnystä helpompaa.

Myös muiden nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeen, houkuttelevuutta yritetään parantaa lisäämällä tuotteisiin erilaisia yhdisteitä, kuten makuaineita.

Tupakointi lyhentää keskimäärin elämää kahdeksan-kymmenen vuotta. Tupakoinnin lopettaminen on parasta, mitä voit tehdä itsesi, perheesi ja ystäviesi hyväksi. Ilman tupakkaa olet terveempi, lukuisten sairauksien riski pienenee ja elämänlaatu paranee.

Jos et polta tai käytä muita nikotiinituotteita, hyvä niin! Pidä kiinni päätöksestäsi.

Jo vähäinenkin tupakointi heikentää terveyttäsi. Ainoa tapa pysyvästi parantaa terveyttä on lopettaa tupakointi kokonaan.

Mitä enemmän käytät tupakkaa tai muita nikotiinituotteita, sitä vakavammat ovat sen aiheuttamat haitat. Myös sillä on suuri merkitys, kuinka pitkään olet tupakkaa tai muita tuotteita käyttänyt.

”Ainoa tapa pysyvästi parantaa terveyttä
on lopettaa tupakointi kokonaan.”

Mitä nuorempana lopetat, sitä parempi. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä lopettaa. Syövän riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Tupakoinnin tai muiden tupakkatuotteiden aiheuttamia vakavia terveyshaittoja ei voi paikata muilla keinoilla, kuten pysymällä normaalipainossa tai liikkumalla paljon.

Jokainen pystyy lopettamaan riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon on polttanut. Toisille lopettaminen voi kuitenkin olla helpompaa kuin toisille. Lopettaminen vaatii aina sitkeyttä ja kovaa työtä.

Lopettamiselle on monia tapoja. Toisille sopii lopettaminen kuin seinään. Toisille parempi tapa on ensin vähentää tupakointia ja vasta sitten lopettaa.

Vinkkejä lopettamiseen

  • Tupakoinnin ja nuuskankäytön lopettamiseen kannattaa valmistautua huolella.
  • Mieti omat syysi lopettamiselle. Mitä hyötyä ja haittaa tupakasta tai nuuskasta sinulle on? Ota selvää terveyshaitoista.
  • Mieti, missä tilanteissa ja tunnetiloissa tupakoit tai nuuskaat?
  • Aseta itsellesi päivämäärä, jolloin tupakointisi loppuu
    • tee riippuvuustesti
    • selvitä tarvitsetko tueksi nikotiinikorvaushoitoja tai lääkkeitä
    • hävitä kaikki tupakointiin liittyvät tuotteet
  • Valtaosa tupakoinnin lopettajista saa vieroitusoireita, jotka kestävät 3-4 viikkoa. Vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä.
  • Liikunta, ulkoilu ja muut harrastukset sekä rentoutuminen helpottavat pitämään ajatukset poissa tupakasta ja vieroitusoireista. Lisää päivääsi mahdollisimman paljon kiinnostavaa tekemistä.
  • Kerro päätöksestäsi läheisille. Pyydä tukea ystäviltä ja perheeltä.

Tupakoinnin lopettava voi tarvita ammattilaisten apua. Sitä saa terveyskeskuksista, työterveyshuollosta, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta, äitiysneuvolasta ja apteekista. Verkosta apua löytyy mm. täältä:

www.stumppi.fi

www.fressis.fi

Tupakoinnin lopettamisen hyödyt tuntuvat heti

  • Jo ensimmäisten päivien aikana veren hiilimonoksiditaso laskee normaaliksi ja nikotiini häviää elimistöstä. Haju- ja makuaisti parantuvat huomattavasti. Sydämen syke tasoittuu, ja verenpaine alenee. Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja hengittäminen helpottuu.
  • Jo kahden viikon tupakoimattomuuden jälkeen verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky paranevat.
  • Vuoden kuluttua sydänkohtauksen ja sepelvaltimotaudin riski on laskenut puoleen.
  • Kymmenen vuoden kuluttua lopettamisesta keuhkosyöpäriski on enää noin puolet tupakoivan henkilön riskistä. Viisitoista vuotta lopettamisen jälkeen aivohalvauksen riski on vähentynyt tupakoimattomien tasolle.

Milloin tarvitaan korvaushoitoa?

Nikotiinikorvaushoitoa tai vieroituslääkkeitä suositellaan vain niille, jotka ovat polttaneet yli kymmenen tupakkaa päivässä ja/tai ovat vahvasti riippuvaisia nikotiinista.

Nikotiinikorvaushoitoja ovat mm. purukumi, laastari, inhalaattori ja imeskelytabletti. Lisäksi lääkäri voi määrätä erilaisia vieroituslääkkeitä.

Syöpäjärjestöjen materiaaleja:

Syöpäjärjestöt on julkaissut useita tupakkatuotteisiin, niiden käyttöön ja haittoihin liittyviä esitteitä ja raportteja, jotka löytyvät täältä:

Esitteet

Raportit

Röökikroppa

Työkalupakki, Työkaluja tupakoimattomuuden edistämiseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos:

Kouluterveyskysely

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK)

Syövän ehkäisyn, varhaisen toteamisen ja kuntoutumisen tuen kehittäminen vuosina 2014-2025, Kansallinen syöpäsuunnitelma II osa, (pdf)

Tupakka (osiossa tietoa tupakkatuotteista, kuten savukkeesta, nuuskasta, sähkösvaukkeesta ja vesipiipusta, sekä nikotiinista ja tupakan lisäaineista)

Tupakkatilasto 2014

Nevalainen, S. & Ollila, H. (2015) Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen – kansallisen strategian arviointi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Ollila, H. & Ruokolainen, O. (2016) Tupakkatuotteiden yhteiskäyttö yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa 2000–2015. Tutkimuksesta tiiviisti 2/2016. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki.

Ollila, H.; Ruokolainen, O. & Heloma, A. (2014) Yläkoululaisten tupakointi Suomessa. Global Youth Tobacco Survey 2012 -tutkimuksen maaraportti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Ulkomaisia lähteitä ja materiaaleja:

IARC Monograph: Smokeless Tobacco and Some Tobacco-specific N-Nitrosamines (2007) (englanniksi)

Smoking and cancer, Cancer Research UK (englanniksi)

Tobacco Atlas (englanniksi)

Tobacco, European Code Against Cancer, IARC (englanniksi)

Grana RA, Popova L, Ling PM. A. Longitudinal, Analysis of Electronic Cigarette Use and Smoking Cessation. JAMA Intern Med 2014;174(5):812–813.

Vickerman ym. Use of electronic cigarettes among state tobacco cessation quitline callers. Nicotine Tob Res 2013 Oct;15(10):1787–91.

Zendehdel ym. Risk of gastroesophageal cancer among smokers and users of Scandinavian moist snuff (pdf) International Journal of Cancer 2008 Oct; 122(5): 1095–1099.

Muut keskeiset lähteet ja lisätietomateriaalit:

Keuhkosyöpä, Käypä hoito -suositus

Nuorten terveystapatutkimus 2015. Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö – 1977-2015 (2015), sosiaali- ja terveysministeriö.

Nuuskan terveyshaitat, Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim

Suomen ASH (järjestön sivuilla tietoa tupakkatuotteista, kuten savukkeesta, nuuskasta, sähkösavukkeesta ja vesipiipusta)

Sähkötupakka ei ole vieroitustuote, Kristiina Patjan, Dos, LT, erikoislääkäri, kommentti, Potilaan lääkärilehti (julkaistu 30.5.2014)

Tie savuttomaan Suomeen – Tupakkapoliittinen toimenpideohjelma (2014), sosiaali- ja terveysministeriö.

Tupakka, Valvira

Vesipiippu, väitteitä ja faktaa, Hengitysliitto (pdf)

Tupakoinnin lopettamisesta:

Fressis, Tietoa ja apua lopettamiseen, Syöpäjärjestöt

Stumppi, Hengitysliitto