Voiko syöpää ehkäistä?
Syöpä kehittyy usein hitaasti. Siksi syövän ehkäisyssä vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja kykyä ajatella omaa tulevaisuuttaan kauas eteenpäin.
Syöpään sairastuminen on sairastuneelle itselleen ja hänen läheiselleen tragedia, joka pysäyttää elämän hetkeksi. Miksi minä, miksi me? Miksi nyt? Selviänkö, selviääkö hän?
Syöpä on kuitenkin yllättävän yleinen sairaus: joka kolmas meistä sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa.
Syöpä on ennen muuta ikääntyvien ihmisten sairaus, ja syöpätapausten määrä kasvaa Suomessa tasaisesti.
Syövän yleistyminen johtuu paitsi väestön ikääntymisestä myös elintavoistamme. Esimerkiksi keuhkosyövän yleistyminen on seurausta muutama vuosikymmen sitten vallinneista tupakointitottumuksista. Ihosyövistä taas yli 90 prosenttia voitaisiin estää nauttimalla auringosta kohtuullisesti ja vastuullisesti.
Syöpä syntyy geenivirheestä
Syöpä syntyy, kun solussa oleva perimäaines vaurioituu. Perimäaines eli geenit ohjaavat solun kasvua. Jos geeni vaurioituu, voi solu alkaa kasvaa hallitsemattomasti. Kaikki solumuutokset eivät suinkaan johda syöpään, vaan kehomme puolustusjärjestelmä osaa korjata muutoksia.
Aina korjausmekanismit eivät kuitenkaan toimi. Syöpä on pahanlaatuinen kasvain, joka koostuu soluista, jotka eivät kuole.
Muutos geeneissä voi johtua sattumasta tai altistumisesta syöpää aiheuttavalle aineelle eli karsinogeenille. Karsinogeeneja ovat mm. tupakan savussa olevat ainesosat, alkoholin sisältämä etanoli ja tietyt papilloomavirukset.
”Syövän ehkäisyssä
vaaditaan pitkäjänteisyyttä.”
Syöpä kehittyy usein hitaasti. Solussa tapahtuneiden muutosten jälkeen voi mennä vuosia jopa vuosikymmeniä ennen kuin syöpä voidaan havaita.
Silti terveellisten elintapojen noudattamisessa ei kannata luovuttaa. Syöpää voi ehkäistä, mutta tulokset eivät näy heti. Syövän ehkäisyssä vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja kykyä ajatella omaa tulevaisuuttaan kauas eteenpäin. Elämällä terveellisesti nyt voimme saada paljon terveitä vuosia, kun olemme iäkkäämpiä.
Lue lisää syövän synnystä ja sen aiheuttajista Kaikki syövästä -sivustolta
Mikä on syöpä?(avautuu uudessa ikkunassa)
Mikä aiheuttaa syöpää?(avautuu uudessa ikkunassa)
Sattumaa vai seurausta?
Yksittäisen syövän kohdalla ei voida lähes koskaan varmasti sanoa, mistä se johtuu.
Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että omilla valinnoillaan voi pienentää mahdollisuutta sairastua syöpään. Esimerkiksi jopa 90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista.
Tupakointi on selkein ja tärkein yksittäinen tekijä, joka lisää syöpäriskiä. Myös muilla elintavoilla on suuri merkitys. Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä terveellisillä elintapavalinnoilla.
Hyvän vertauskuvan elintapojen merkitykselle antaa korttipeli: Emme voi koskaan tietää, minkä kortin nostamme pakasta seuraavaksi, mutta elämällä terveellisesti voimme vähentää korttipakassa olevien huonojen korttien määrää.
Periytyykö syöpä?
Syövän perinnöllisyys huolettaa monia. Kun useammalla lähisukulaisella on ollut syöpä, voivat pelot vielä voimistua. Todennäköisempää kuitenkin on, että juuri sinun syöpäsi ei ole perinnöllinen. Nykyarvioiden mukaan noin joka kymmenenteen syöpään liittyy perinnöllisiä tekijöitä.
Lue lisää syövän perinnöllisyydestä Kaikki syövästä -sivustolta
Syövän perinnöllisyys(avautuu uudessa ikkunassa)
Ehkäisenkö syöpää vai edistänkö terveyttä?
Syövän ehkäisy ei ole erillinen saareke tai tavoite elämässä. Monet samat säännöt, jotka pätevät syövän ehkäisyyn, ovat olennaisia myös muiden yleisten kansansairauksien riskien vähentämisessä. Tupakoimattomuudella, terveellisellä ruualla ja alkoholin välttämisellä vähennetään paitsi syövän riskiä myös riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin tai tyypin 2 diabetekseen.
Ehkäisemällä syöpää edistät terveyttäsi myös monella muulla tapaa. Samalla lisäät hyvinvointiasi ja jaksamistasi jo nykyisessä arkielämässä.
Entistä useampi selviää syövästä, Syöpäjärjestöt (tiedote 8.4.2015)
Joensuu H, Roberts PJ, Kellokumpu-Lehtinen P-L, Jyrkkiö S, Kouri M, Teppo L, (2013) (toim.) Syöpätaudit. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.